LLAC: NEW BATHROOM EXTENSION FOR A TOWNHOUSE
Under Construction / 2012

structuur: UTIL structuurstudies (www.util.be)

Een bestaande badkamer van 16m2, ingericht in een oude constructie uit snelbouwsteen dat zich in de tuin bevind, moest worden vervangen door een nieuwe badkamer van 25m2. Een klassieke uitbouw over de volledige gevelbreedte van het huis was hier geen optie omdat deze het licht en zicht van de leefruimte volledig zou versperren. Ook het naar binnen brengen van de badkamer was voor de opdrachtgever geen bevredigende optie. 

Er werd daarom gekozen voor een langwerpig paviljoen dat de zuidelijke tuinwand over de hele lengte volgt. Een volume van 16meter lang en 1,5m breed dat nauwelijks boven de tuinwand uit komt. De nauwheid van de ruimte wordt gecompenseerd door de nabijheid van de tuin. Een gevel met afwisselende open en gesloten traveeŽn maakt het contact met de tuin mogelijk en zorgt tegelijkertijd voor de noodzakelijke privacy. 

Omdat de opdrachtgever tevens de bouwer van het project is hebben we gekozen om te werken met geprefabriceerd stalen kaders die tegelijkertijd draagstructuur en raamkader zijn. Deze kaders kunnen bij het begin van de bouw op een relatief eenvoudige manier precies op de funderingsplaat worden geplaatst. waarna de opdrachtgever/bouwer de overige constructie elementen (dak, wanden , ramen, enz) aan deze structuur kan bevestigen. 

Deze kaders garanderen een minimale graad van precisie en een ruimtelijke ordening die onafhankelijk zijn van de technische capaciteiten van de opdrachtgever/bouwer en de afwerkingsgraad van het project.