LLAC: LIBRARY UNIVERSITY GHENT
competition / 2011
collaboration with Christophe Antipas
structural engineer: VK engineering
technical engineer: studienbureau R. Boydens

De Plateau is een typisch negentiende-eeuws universitair gebouw dat past binnen de Beaux-Arts traditie. Het is een compositie van verschillende vleugels opgebouwd rond een aantal binnenkoeren. Het gebouw heeft een verwrongen symmetrie die de hoek tussen de Rozier en de Jozef Plateaustraat probeert op te lossen. In sommige binnenkoeren werden reeds in het oorspronkelijke ontwerp gebouwen voorzien, anderen zijn doorheen de jaren met nieuwe constructies opgevuld. Het fysicalaboratorium heeft een bijzondere plaats in deze compositie. Het is vormgegeven als een onafhankelijk object, geplaatst in de as van de hoofdinkom van het Plateau gebouw. Tegelijkertijd lijkt het bijna geklemd tussen twee vleugels. Alsof het te groot is voor de binnenkoer waarop het werd geplaatst. Opmerkelijk is dat het fysicalaboratorium met zijn toch duidelijk centrale plaats in het geheel zijn toegangsdeur heeft aan de kant van de Rogier in een duistere bijna verborgen gang. De deur aan de kant van de kleine patio die zich nochtans in het verlengde van de hoofdingang bevindt, is gezien de erbarmelijke staat van deze patio herleidt tot een secundaire ingang. 

Het plateaugebouw wordt ontsloten door een netwerk van gangen die soms langs de binnenkoeren en soms langs de straatkant lopen. Als men van de ingang aan de J Plateaustraat naar een dieper gelegen vleugel aan de kant van de Rozier wil, moet men rond de grote binnenkoeren wandelen of zoals de studenten vaak doen een van deze koeren oversteken. Onze eerste ingreep bestaat uit een kortsluiting van dit netwerk. Een gang die langs de nieuwe bibliotheek loopt en de inkomhal aan de Plateaustraat verbindt met de gang waaraan zich nu het fysicalaboratorium bevindt. We geven de nieuwe bibliotheek zo een nieuwe toegang aan de lange zijde van de ruimte. We sluiten deze in een zelfde beweging aan op een nieuwe centrale circulatie-as die dwars door het gebouw loopt en de Rogier met de Plateaustraat verbindt. 
In deze nieuwe configuratie krijgen de bibliotheek en de ceremoniŽle ruimte een onafhankelijke organisatie. De eerste georganiseerd rond de dwarse as met een minder formele ingang op de nieuwe ader van het gebouw. De tweede georganiseerd rond de langse as met een representatieve ingang op de patio aan de inkom van de Plateaustraat. 

Het fysicalaboratorium wordt in zijn huidige vorm bewaard en daar waar nodig hersteld. De stalen trap die later werd toegevoegd wordt verwijderd en vervangen door een trap die zich buiten de ruimte bevindt. De rondgang kan hierdoor in zijn oorspronkelijk toestand worden hersteld. Onder de bestaande rondgang wordt een nieuwe rondgang toegevoegd waadoor er drie niveaus ontstaan. Op elk van die niveaus zijn de wanden bedekt met boeken. De kasten die hiervoor worden gebruikt, nemen de volledig lengte van de wanden in. Deze zijn in de muren verankerd zodat het gewicht niet door de rondgang moet worden opgenomen. Over alle wanden verspreid kan op die manier 1200 lopende meter legplank worden voorzien voor de bibliotheek. 

Zowel de leeszaal van de bibliotheek als de ceremoniŽle ruimte die beiden op dezelfde plek worden georganiseerd, hebben hun eigen formeel karakter. 
De leesruimte is een gesluierde ruimte. Ze is scherp begrensd tegenover de rest van de bibliotheek. Ze biedt daardoor rust en afzondering maar zonder zich daarbij volledig van de omgeving af te sluiten. De leesruimte is afgebakend door een filter van verticale lamellen. Deze lamellen van 30 cm breed in zwart vilt hangen los van aan het plafond tot net boven de vloer. Hierdoor kunnen bezoekers gemakkelijk door de wanden van lamellen heen stappen door deze opzij te duwen. Het vilt dempt de geluiden uit de bibliotheek en doet het zenitaal licht afkomstig van het dak zinderen. Achter de verticale stroken is beweging in de bibliotheek onderscheidbaar als achter een sluier.   
De ceremoniŽle ruimte is een black-box naar analogie van de theater typologie. De black-box is voor het theater wat de white-cube is voor de kunstgalerij. Het is de meest neutrale setting voor een performance die eender welke scenografie kan ontvangen. Zwart omdat ze niet interfereert met het theaterlicht, zwart omdat ze haar eigen ruimtelijkheid daardoor neutraliseert.
Wanneer de verticale lamellen van de leesruimte worden dichtgekanteld ontstaan gesloten wanden in zwart vilt. Deze creŽren een in zichzelf gekeerde ongedefinieerde ruimte die open staat voor allerhande gebeuren.  Op het plafond van de doos hangt een structureel raster waaraan spots en projectoren kunnen worden opgehangen. Ook het glazen plafond boven de ceremoniŽle ruimte kan worden afgesloten. De achterwand van de box bestaat uit de noordelijke wand van de bibliotheek die grenst aan de patio. 
Bij een gebeuren in de ceremoniŽle ruimte komt het publiek via een monumentale trap in de lobbyruimte van de Plateau om dan via een spierwitte patio binnen te stappen in een diep zwarte ruimte.